debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Що треба знати та робити, аби почуватися на дорозі безпечніше? Назад

Що треба знати та робити, аби почуватися на дорозі безпечніше?

Практичні та дієві поради, як підвищити власну безпеку учасникам дорожнього руху, аби не поповнити статистику жертв ДТП.

Щороку у третю неділю листопада відзначається Всесвітній день пам’яті жертв дорожньо-транспортних пригод. Створений він за ініціативи ООН у 2005 році, з метою (окрім регулярного озвучування стурбованості щодо ситуації на автодорогах у світі) поліпшення ситуації з дорожньою безпекою, зокрема за допомогою політики з попередження дорожньо-транспортного травматизму.

Якщо ви затамували подих і налаштувалися на нудну лекцію про те, у скількох людей обірвалося життя у ДТП (підкріплену моторошними фото з місць подій), які дороги найнебезпечніші, та які причини аварій найбільш розповсюджені – можете видихнути з полегшенням: нічого такого цього разу не буде. Замість цього ми зібрали кілька простих і дієвих порад, виконати які може кожен із нас. І так зробити свій внесок у поліпшення безпеки – насамперед власної, а разом з тим й загальної, бо всі ми так чи інакше учасники дорожнього руху, у різних ролях. Адже запобігти біді значно розумніше, ніж висловлювати глибоку стурбованість після того, як ця біда трапилася.

Пішоходи – будьте помітні

Чим ближче день зимового сонцестояння, тим швидше наступає темна пора доби. А якщо до цього додати ще й вимкнення вуличного освітлення, яке може відбуватися через усім відомі обставини, ситуація з безпекою змінюється явно не на користь пішоходів. Особливо тих, котрі мають недобру звичку перебігати дорогу деінде, носити темний одяг, та ізолювати себе від навколишнього світу гучною музикою у навушниках.

Звісно, тут можна було б згадати старий жарт, що коли вже пішохід такий, то йому перед тим, як вибігти на проїжджу частину, варто підняти обидві руки вгору. Ні, не для того, аби бути більш помітним, а щоб патологоанатому було легше з нього стягти сорочку.

Насправді ж варто дотримуватися Правил, і у темну пору одягти світловідбивачі – нарукавники, жилет, чи придбати одяг, наприклад куртку, яка вже має світлоповертальні смужки. Водії вас помічатимуть значно раніше, й матимуть час на те, аби пригальмувати, і якраз ці секунди й можуть бути вирішальними, аби не сталося найгірше.

Пішоходи – будьте уважні

Слід розуміти, що світловідбивна смужка – не амулет, варто завжди бути уважними та обережними. Зокрема у ту ж темну пору доби, коли є висока ймовірність виникнення так званого оманливого дзеркального ефекту. Йдеться про те, що пішохід, коли бачить яскраві фари автомобіля, часто вважає що водій авто бачить його так само чітко, як він бачить автомобіль.

На практиці це може бути геть не так: якщо пішохід у темному одязі, а ще й у дощ чи коли мряка, з автомобіля його може бути помічено буквально за кілька метрів. І добре, якщо візуально, а вже не на слух. Тож знайте про таке явище, й переходьте дорогу (звісно, у встановлених для цього місцях – бо будь-де водії просто не очікують, що там може з’явитися людина) лише тоді, коли переконаєтесь, що автомобіль зменшує швидкість аби вас пропустити.

Водії дрібного електротранспорту – будьте як справжні водії

Спроби врегулювати на загальнодержавному законодавчому рівні рух електросамокатів, моноколіс, гіроскутерів та подібних самохідних технічних новинок наразі залишилися безуспішними. Хіба що в окремих містах муніципалітети видали свої місцеві правила, з якими, на жаль, не всі поспішають ознайомитися, та, тим паче виконувати.

Однак заради власної безпеки й поваги до права на безпеку інших, слід скористатися кількома простими практичними порадами. Наприклад – не варто маневрувати на великій швидкості між пішоходами, рухаючись тротуаром; якщо є велодоріжка – треба скористатися нею. Коли виїжджаєте на автодорогу – користуйтесь правилами для велосипедистів, тримайтеся справа, ближче до узбіччя, не намагайтеся «вклинюватися» у трафік поміж машин, керуйтеся сигналами світлофорів.

Завжди варто розуміти, що ще далеко не всі водії психологічно готові побачити людину на дорозі між автомобілів, яка швидко рухається, при цьому не перебираючи ногами, ще й за доволі дивною траєкторією. І ще менше готових адекватно реагувати на таких учасників дорожнього руху, поведінка яких місцями важко піддається прогнозуванню.

Тож аби щоразу успішно діставатися до потрібного пункту «Б», дотримуйтеся ПДР у частині, що призначена для велосипедистів, будьте уважні, поводьтеся прогнозовано (простими словами – без різких змін напрямку руху), увімкніть фару та червоний ліхтар на самокаті, щоб вас помічали здалеку.

Коли ж користуєтеся прокатними самокатами – будь ласка, не залишайте їх після завершення поїздки на проїжджій частині, чи на тротуарах, де за них (особливо у темноті) можуть перечепитися пішоходи, чи наїхати інші водії самокатів.

Якщо персональним електротранспортом користуєтеся часто, і не лише для розваги – подбайте про спеціальний одяг, шолом, наколінники, та, звісно, жилет зі світловідбивними елементами.

Власники автомобілів – потурбуйтесь про справність своїх машин

Фари

Чим більше часу доводиться кермувати у темну пору доби, тим більше шляху долається з увімкненими фарами. І у цій частині не все так просто, як могло б здатися – чимало власників керуються правилом: «світить – та й добре». Але світити фари повинні правильно та якісно. Щоб було саме так, варто відвідати СТО, де надається послуга з регулювання фар на спеціальному стенді, й виконати це регулювання. Повірте – це справді дає миттєвий і дуже помітний ефект.

Не варто зловживати «ксеноном», замінюючи штатні галогенні лампи у фарах рефлекторного типу на газорозрядні. Ви навряд чи отримаєте покращення освітлення дороги, але точно почнете засліплювати зустрічних водіїв. А це мінус дорожній безпеці. Взагалі у нас є окрема, доволі об’ємна стаття про те, як покращити світло фар, і при цьому не порушити жодних правил. Ознайомитися з нею можна за ось цим посиланням. Також є поради для власників авто з країн Америки – якщо маєте таку машину, ось інформація для вас.

Протитуманні фари – їх вмикати можна лише за відповідних метеорологічних умов, тобто коли є туман, сильний дощ чи снігопад. В іншому разі, тобто просто як додаткове джерело світла, «протитуманки» вмикати заборонено – вони засліплюють водіїв зустрічного транспорту. У багатьох європейських країнах за це передбачені чималі штрафи.

Користуйтеся ременем безпеки

Як гадаєте – про що могли б розповісти ті, чиє життя обірвалося у ДТП, тому, що вони ігнорували користування ременем, пристебнувши його поза спинкою крісла, чи вставивши у замки «заглушки», аби не чути звукове попередження? Відповідь очевидна, проте чимало водіїв та пасажирів й досі продовжують ігнорувати цей дієвий засіб безпеки. Повірте, краще живому щороку відзначати День пам’яті жертв ДТП, ніж поповнити цю сумну статистику ціною власного життя. Пристібайтесь самі та радьте це робити своїм пасажирам.

Встановіть зимові шини

Щодня ми все ближче до приходу календарної зими, відповідно до температур нижче за нуль градусів, ожеледиці та снігопадів. Звісно, якщо ви любите стояти у чергах, довго спілкуватися з іншими автомобілістами – тоді не поспішайте, і при першому снігопаді у вас буде така можливість, на найближчій станції шиномонтажу. Коли ж такі розваги не для вас – «перевзуйте» авто вже, а навіщо – про це вже сказано стільки, що й нічого додати. А коли все ж потребуєте додаткової інформації – вона є у нас в спеціальному розділі.

Перевірте технічний стан машини

Нехай державного «техогляду» в Україні поки немає, однак це не значить, що автомобілі від цього стали «вічними» й не потребують уваги. Завітайте на СТО чи до приватного механіка, який обслуговує вашу машину, щоб перевірити всі можливі елементи, навіть якщо ще «не стукає і не скрипить». Хіба що ви власник компанії, яка має парк евакуаторів – тоді можете й не надто перейматися такими дрібницями. Хоча, якщо на ходу відмовлять гальма – це навряд чи допоможе. Тож краще переконайтеся, що машина справна – для власної ж безпеки.

Покупці авто – перевірте, чи машина дійсно безпечна

Протягом десятків років інженери працюють над розробкою різноманітних систем безпеки. Механічних та електронних, які повинні запобігти важким наслідкам у разі зіткнення, або й навіть попередити виникнення аварійної ситуації. Звичайно, ніхто із водіїв не сказав зранку, сідаючи за кермо, що сьогодні він планує потрапити у ДТП та тому перевірить справність подушок безпеки й інших систем. Більшість вважає, що «це» може трапитися з ким завгодно, але точно не з ними. Однак – статистика свідчить про інше. А оскільки ми обіцяли не зачіпати статистику, повернімось до практичних порад.

Згадані елементи активної та пасивної безпеки справді врятували вже мільйони життів, і тому щороку у нових автомобілях їх стає все більше, а кожна окрема система стає все «розумнішою». Купуючи автомобіль з пробігом, варто надати перевагу тим, які краще оснащені такими помічниками, мають більше подушок безпеки, й головне – щоб все це було справне.

Знайте: не існує жодної заводської інструкції щодо «реставрації» ейрбегів – якщо відбулось спрацювання бодай одного, автомобіль офіційно стає непридатним до подальшої експлуатації. Тож якщо є підозра (чи пряма інформація) про те, що машина була учасником ДТП (особливо це стосується авто зі США) – перевірте, що саме сталося, або через які причини авто потрапило на майданчик страхового аукціону. Ми можемо допомогти з цим – на AUTO.RIA є безплатна інформація для багатьох автівок, включно з фотографіями пошкоджень. Коли ж треба дізнатися більше – варто скористатися розширеними платними звітами, щоб знати, чи автомобіль здатен вас захистити у разі необхідності.

Перевірити авто на AUTO.RIA

Що ж – розмова вийшла не такою й короткою, проте кілька хвилин, затрачених на ознайомлення з цими простими та дієвими порадами, якщо до них прислухатися й виконувати, справді можуть запобігти настанню неприємних наслідків, про які згадується у День пам’яті жертв ДТП. Залишається побажати, щоб ні ви, ні ваші близькі ніколи не потрапили до цієї сумної статистики, а усі подорожі були безпечними й приносили лише задоволення!

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Прокомментируйте первым

Добавить комментарий к статье

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми