debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Нас об’єднує любов до… Honda vs Toyota? Назад

Нас об’єднує любов до… Honda vs Toyota?

Колись ці дві японські компанії разом захопили ринок США за рахунок компактних та економних машинок, що носили назву Honda Civic та Toyota Corolla. Але окрім цього історичного епізоду вони — непримиренні конкуренти, що намагаються покращити свої показники за рахунок інших.

Свій похід у великий бізнес Соїчіро Хонда починав із заснування у 1937 році фірми “Токаї Сєікі”, що виробляла поршневі кільця для Кіїчіро Тойоди. Згодом Тойода викупив 40% акцій “Токаї Сєікі” та поставив на його чолі свою людину, а Хонда залишився виконавчим директором. Про виробництво автомобілів в таких умовах можна було лише мріяти — натомість, перша Toyoda AA була представлена у 1936 році.

Голосувати в ВКонтакті    Голосувати в Facebook

Після Другої Світової Хонда зайнявся виробництвом моторизованих велосипедів з використанням моторчиків від військових генераторів. Коли цілих генераторів вже не стало — розібрав один з моторів і створив його копію. В 1949-му з'явився перший повноцінний мотоцикл, а от автомобіля довелось чекати аж до 63 року.

Засновник династії: Toyopet Crown 1955 року. До першої чотириколісної "Хонди" залишилось чекати 8 років


В цей час Toyoda перетворилася на Toyopet і, нарешті, на відому нам “Тойоту”. Але, незважаючи на плутанину з іменами, компанія щороку нарощувала обсяги виробництва та розширювала модельний ряд. Приміром, у 1955 році було представлено модель Crown, що наразі є найстаршою серед усіх моделей: у 2015 їх виповнилося 60 років та вже 13 поколінь.

Загалом пряме порівняння “Хонди” та “Тойоти” не є доречним через занадто різний модельний ряд: Honda орієнтується на любителів швидкої їзди, натомість Toyota більш пристосована до комфортного пересування. Honda знаменита суперкаром NSX та низкою спортивних автомобілів — взяти хоча б седан Accord. Сильні сторони “Тойоти” — поза шляхами із твердим покриттям.

Honda NSX, культовий суперкар 90-х. Відзначався вражаючими динаічними характеристиками та витонченими манерами на дорозі. На такому їздив Уінстон Вульф з фільма "Кримінальне чтиво"


Комфортабельний всюдихід LandCruiser та супернадійний пікап Hilux вважаються чи не найкращими в світі в своєму класі. Варто зазначити хоча б один факт: завдяки повноприводним автомобілям Toyota є найбільш популярною маркою в Австралії — на континенті, де майже все життя зосереджено на узбережжі, бо далі все занадто дике.

І якщо “Хонді” на позашляховики конкурентів відповісти буквально нічим, то Toyota періодично випускає вельми цікаві спорткари: скажімо, Celica, Supra, а ще й GT86, створений в кооперації з Subaru. До того ж, саме Toyota стала піонером успішного запуску гібридної моделі Prius, а тепер стала першою у світі, хто розпочав серійне виробництво “водневого” автомобіля. Що не дивно, адже дітище Кіїчіро Тойоди зараз є другим по обсягу виробництва серед автовиробників. А з урахуванням скандалів навколо головного конкурента - “Фольксвагена” - має чималі шанси знову очолити рейтинг.

Про стійкість пикапів Toyota Hilux та їхню здатність долати найважчі шляхи можна дізнатись із двох випусків "Топ Гір": в першому Кларксон з командою рішуче намагалися "вбити" машину через утоплення, підпалювання та падіння з 9 поверху. В другому "Хайлакси" завезли британьских телеведучих на Північний Полюс. Буквально. Таким чином Hulix став першим автомобілем, який дістався нульової широти.

 

Звісна річ, Honda також не пасе задніх — в тому ж переліку найбільших гравців компанія посідає восьме місце. Судячи з останніх змін — відставки “європейського Аккорда” та новому поколінню колись скромного “Сівіка” — дуже скоро ми станемо свідками переформатування модельного ряду. Чим воно закінчиться? Як писав класик, “цього ніхто не зна”.

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Комментарии (1)

Добавить комментарий к статье
999 | 22:32, 27 окт. 2015

на сайтах победила хонда!!! ну и понятно оно то сразу

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми