debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Нас об’єднує любов до… Ford vs  Chevrolet? Назад

Нас об’єднує любов до… Ford vs Chevrolet?

Відверто кажучи, довга історія відносин “Форда” та “Шевроле” майже ніяк не зачепила Європу, але від того не стала нуднішою. Вона має надто багато сторінок та сюжетних відгалуджень, тому ми зосередимось на найяскравішому — суперкарах.

Спочатку був Corvette. В 1953 році на виставці “Моторама” був показаний шоу-кар, в ролі якого виступив білий родстер, який настільки вразив публіку, що очільники GM прийняли рішення запустити модель у серійне виробництво.

Голосувати в ВКонтакті Голосувати в Facebook

В перший рік було зібрано вручну близько 300 автомобілів, а у 54-му обсяг продажу виріс у 12 разів. Corvette відзначався вишуканим кузовом і на диво сучасною технікою: наприклад, система впорскування пального з'явилась вже у 1955 році, а незалежна задня підвіска — на машинах другого покоління у 65-му.

Chevrolet Corvette

Chevrolett Corvette вміє привернути увагу навіть стоячи поруч із вродливою жінкою


Власне, це був перший справжній суперкар із США. Але його історію описано сотні разів, багатьма виданнями із найдрібнішими подробицями — хіба що бракує мюзіклу чи екранізації. А от інше спорткупе Chevrolet моделі Corvair Monza пам'ятають набагато менше людей. Дарма — саме його поява у 1960 році і шалена популярність в США спонукала очільників “Форду” зайнятися розробкою власного аналога. Досі точаться суперечки, чому ж результат цієї роботи було названо “Мустангом” — за найбільш популярною теорією, дизайнер машини Джон Наджар був авіафаном і наполіг на тому, щоб новий спорткар назвали на честь кращого американського винищувача Другої Світової P-51 Mustang.

Mustang став засновником своєрідного класу заокеанських купе — muscule cars, дуже потужних та водночас конструктивно примітивних автомобілів. Достатньо сказати, що той же Mustang отримав незалежну задню підвіску вже у XXI столітті. Очевидно, що порівняння з втричі потужнішим “Корветом” Mustang не витримував — втім, воно йому було і не треба.

Тому що...
Тому що десь на початку 60-х Генрі Форд-другий вирішив, що наздоганяти Corvette — це надто тупо і прозаїчно. Для людини з амбіціями потрібна була вища мета — наприклад, Ferrari! Спостерігаючи за успіхами італійської марки у 24-годинних перегонах в Ле Мані, Форд зажадав, щоб Ford також сяяв на європейському гоночному Олімпі. А щоб скоротити собі шлях до тріумфу, було вирішено зробити Енцо Феррарі пропозицію щодо купівлі його компанії. І пан Енцо спочатку навіть погодився, але коли справа дійшла до підписання документів раптово змінив думку і заявив, що не можна просто взяти і купити Ferrari.

Ford GT40

Якщо не можеш купити опонента - купи іншого і зроби свою перемогу нищівною (правила Генрі Форда ІІ) Ледь не забули: на фото Ford GT40


Генрі був надзвичайно роздратований і поклявся побити італійців на трасі. Що він зробив для досягнення цієї мети? Звісно, купив машину — середньомоторну гоночну “Лолу”. Для її доведення до кондиції переможця було засновано цілий підрозділ Ford Advanced Vehicles та запрошено на роботу відомого американського профі Керола Шелбі.


4-дверные суперкары, которые так и не были запущены в серию


Спочатку все йшло вкрай погано — машина, що отримала назву Ford GT, була ненадійною, до того ж їй не вистачало швидкості. Але у 1966 році нові “Форди” виявилися непереможними — і домінували в Ле Мані чотири роки поспіль. І знову порівняння з “Корветом” є недоречним — підкорювач Європи був з іншого світу і втілював передові технології 60-х. Якщо вже найшвидші гоночні Ferrari виявилися безсилими перед ним, що говорити про Chevrolet?

Chevrolet Corvette in Le Mans

Corvette XXI століття в Ле Мані. Непереможний в своєму класі. Чи зголоситься Ford скласти йому конкуренцію?


В XXI столітті ситуація змінилася на протилежну: Ford давно не бере участі в Ле Мані, зате випускає ностальгічні суперкари GT за мотивами бійців із 60-х. А от Chevrolet Corvette вельми успішно виступає в Ле Мані: за останні 5 років він двічі здобував перше місце в найшвидшому класі серійних (до певної міри) автомобілів LMGTE-Pro. Звісно, було б дуже цікаво побачити боротьбу відродженого GT40 із “Корветом” прямо на трасі — інакше, мабуть, і не вирішити, хто ж із них таки кращий.

Отзывы о Chevrolet Corvette

Отлично
8 отзывов
4.4
Общий рейтинг авто
  • Управление
    4.5
  • Надежность
    4.9
  • Комфорт
    4.4
  • Цена
    3.0
  • Дизайн
    4.9

дизайн кузова, динамика, дорожный просвет, качество материалов, качество сборки

коробка передач, стоимость обслуживания

Все отзывы о Chevrolet Corvette

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Прокомментируйте первым

Добавить комментарий к статье

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми