debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Чий «автопілот» кращий? Euro NCAP перевірив Назад

Чий «автопілот» кращий? Euro NCAP перевірив

Складні електронні асистенти стають нормою для сучасних авто. Та наскільки коректно та ефективно вони працюють, і чи не зарано подумувати про заміну водія електронікою?

Незалежне бюро Euro NCAP, яке опікується дослідженнями рівня безпеки нових автомобілів, вже певний час тестує електронні допоміжні системи тих самих авто. Експерти мають два окремих алгоритми оцінки для комерційної техніки та легкових авто і час від часу складають підсумкові рейтинги ефективності цих систем. Цього разу в організації вирішили поділитись результатами оцінки “автопілотів”, встановлених на нових легкових автомобілях.

Автомобиль недели. Nissan Qashqai

Справжнім сюрпризом від експертів стало те, що навички допоміжних систем не надто залежать від вартості автомобіля. Попри всі прогнози, найдорожчі легковики не стали лідером цього рейтингу, а кращий результат виявився у марки, яка ніколи досі не мала гучних схвальних відгуків на адресу власних “автопілотів”.

 
Nissan Qashqai

Ніссан Кашкай

Найкращу оцінку за підсумками цього випробування отримали дві моделі: Nissan Qashqai та Volkswagen ID.5. Японський ProPilot добре впорався майже з усіма тестами. Система досі не розрахована на проїзд стандартних перехресть і не працює на високих швидкостях, але добре проявляє себе в екстрених ситуаціях.

Все новые Nissan Qashqai на AUTO.RIA
Предложение о продаже
Все новые Nissan Qashqai на AUTO.RIA
от 762 260 грн до 1 281 625 грн

До прикладу, Nissan Qashqai дуже добре проявив себе в тестах на підрізання, а система автоматичного екстреного гальмування без осічок реагувала на перешкоди та вчасно гальмувала перед ними.

 
Volkswagen ID.5.

Фольксваген ІД5

«Фольксвагенівська» Travel Assist розроблена більш скрупульозно та має ширший швидкісний діапазон. Окрім цього система краще показала себе при проїзді перехресть. Вона добре справляється не тільки з круговими, а й зі стандартними перехрестями.

Все новые Volkswagen на AUTO.RIA
Предложение о продаже
Все новые Volkswagen на AUTO.RIA
от 687 887 грн до 2 963 019 грн

Втім, при виникненні нестандартних ситуацій Volkswagen ID.5. поводився не так упевнено, як Nissan. Електроніка іноді запізнювалась з початком гальмування та часом проводила його дуже інтенсивно. Експерти визнали, що у німецького авто ризик зіткнення все ж дещо вищий, ніж у того ж Qashqai.

 
Polestar 2

Полестар 2

Шведський Polestar 2 вже оцінювали раніше, і тоді електромобіль не зміг заробити великої оцінки за роботу електронних систем. Однак після невеликого доопрацювання інженери все ж викотили автомобіль на повторне тестування, і він зміг покращити свій результат до трьох балів.

Усі нові Volvo на AUTO.RIA
Предложение о продаже
Усі нові Volvo на AUTO.RIA
от 1 374 155 грн до 3 833 452 грн

Отримати кращу оцінку системі Pilot Assist завадили одразу декілька прорахунків. Вона і досі не вміє працювати на перехрестях і має посередні контраварійні навички. Зате, електроніка в Polestar 2 завжди стежить за станом водія, і, якщо він заснув або втратив свідомість, вона самостійно зупинить автомобіль в смузі руху.

 
Jaguar I-Pace

Ягуар І-Пейс

Від системи Adaptive Cruise with Steering Assist ніхто не очікував особливої майстерності. Все ж таки, Jaguar I-Pace, на якому вона встановлена, випускають ще з 2018 року, а решта учасників з'явились у продажу значно пізніше та мають більш сучасну апаратну начинку.

Все новые Jaguar на AUTO.RIA
Предложение о продаже
Все новые Jaguar на AUTO.RIA
от 2 028 600 грн до 2 874 101 грн

Основними претензіями експертів до британської системи стало те, що вона не розпізнає статичні об'єкти під час руху. До того ж Jaguar I-Pace погано тримається заданої смуги та не вміє проїжджати перехрестя. Врешті, система, яка зупиняла б машину при втраті свідомості водієм, тут також не передбачена.

Эксперты Euro NCAP назвали самые безопасные модели 2021 года

З кожним роком Euro NCAP удосконалює алгоритм тестування нових автомобілів, адже електронним помічникам зараз приділяють дуже багато уваги. Без сучасних асистентів отримати максимальний бал за безпеку зараз просто неможливо, тому чимало виробників навіть на найдоступніших комплектаціях встановлюють щодалі дорожчі та складніші допоміжні системи. І час від часу потрапляють через це під нищівну критику.

Отзывы о Nissan Qashqai

312 место
Отлично
683 отзыва
4.3
312 место
Общий рейтинг авто
  • Управление
    4.3
  • Надежность
    4.2
  • Комфорт
    4.1
  • Цена
    4.0
  • Дизайн
    4.6

дизайн кузова, динамика, дорожный просвет, качество сборки, коробка передач

качество материалов, шумоизоляция

Все отзывы о Nissan Qashqai

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми