debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Автомобіль тижня. Мікрокар як майбутнє європейського міста Назад

Автомобіль тижня. Мікрокар як майбутнє європейського міста

В епоху дуже дорогого пального дедалі більше людей звертає увагу на компактні авто. Наступний крок індустрії — мікрокари, зазвичай електричні. На таке майбутнє ви чекали?

Були часи, коли європейські автомобільні виставки рясніли різноманітними прем'єрами. Кожен відомий бренд намагався підготувати одразу декілька новинок та усіляко опікувався їхнім просуванням ще до прем'єри. Та зараз подібні заходи чомусь проходять без великого резонансу, а чимала частина їхніх експонатів невідома широкому загалу.

Чому гібриди втрачають попит у Європі, та що купують краще?

Може здатись, що така ситуація свідчить про падіння інтересу до масштабних автомобільних шоу, але насправді річ не зовсім у тім. Автомобіль як транспортний засіб зараз переживає серйозні зміни, і в країнах Європи це вже можна не лише помітити, а й відчути. Якщо раніше на стендах автосалонів головними новинками були місткі або потужні моделі відомих брендів, то зараз тут панують електричні мікрокари, часом від зовсім невідомих брендів. Ми придивились до новинок цього сегменту, представлених на Паризькому автосалоні у жовтні.

 
CT-1

Ізраїльський стартап City Transformer бачить майбутнє міського транспорту як своєрідний гібрид компактного автомобіля та мотоцикла. Основною фішкою їхньої моделі CT-1 стала можливість змінювати розмір колії. Щоб полегшити процес паркування та маневрування містом, ширину автомобіля можна зменшити до метра, а для збільшення стабільності на високій швидкості (понад 45 км/год) колія розширюється до 1,4 метра. Причому — на ходу.

На жаль, виробник поки не повідомляє про об'єм батареї CT-1, але вказує, що на одній зарядці автомобіль зможе проїхати до 180 кілометрів, — для міста це дуже істотне досягнення. Сама машина заявлена як двомісна, з пасажирським кріслом, встановленим позаду водія. До 50 км/год CT-1 розганяється за 5 секунд, а максимальна швидкість авто складає 90 км/год. Об'єм багажного відсіку заявлено на відмітці у 500 літрів, однак досягти його вийде лише склавши пасажирське крісло. Що ж до ціни, то вартість новинки складе від 12,5 до 16 тисяч євро.

 
Mobilize Duo

Однією з найцікавіших новинок Паризького автосалону став компакт Mobilize Duo. Скоріш за все, назва цього автомобіля вам нічого не говорить, однак за своєю суттю це наступник быльш-менш відомого українцям електричного сітікара Renault Twizy. Що ж до бренду Mobilize, то він належить самій Renault і створений для демонстрації нових рішень у царині міської мобільності.

Як і попередній електрокар, Duo запропонують з двомісним салоном, де пасажир сидітиме позаду водія. Залежно від версії максимальна швидкість електрокара може складати 45 або 80 км/год, а на повністю заряджених акумуляторах новинка зможе проїхати до 140 км. Серед цікавих особливостей можна відзначити “вантажну” модифікацію Bento з боксом на 700 літрів замість пасажирського крісла. Але головне те, що в автосалонах Mobilize Duo не купиш. Виробник передбачив тільки дві опції для цього авто: платна підписка або довгострокова оренда.

 
XEV Yoyo

На відміну від двох попередніх варіантів компакт XEV Yoyo має традиційне компонування салону, тож місце для пасажира тут встановлено праворуч від водія. Компанія XEV має доволі цікаву, але типову для сучасних фірм історію. На папері фірма XEV значиться як італійська, але всі її виробничі потужності знаходяться у Китаї. Деякі деталі для цього авто друкують на 3D-принтері, що стало частиною маркетингової стратегії виробника.

За габаритами XEV Yoyo близький до відомого в нашій країні Smart Fortwo. На повністю зарядженій батареї цей електромобіль зможе проїхати до 150 км, що можна назвати в цілому прийнятним, хоч і далеким від рекордного, показником. Втім, на відміну від згаданих досі суперників, новинка має можливість швидкої заміни акумуляторів. Зараз в Італії розвивають мережу зарядних станцій з такою функцією, і виробник XEV Yoyo має намір цим скористатися.

 
Silence S04

Варто зазначити, що не тільки “італійський” виробник працює та активно розвиває ідею “гарячої” заміни батарей на власних електромобілях. Схожу технологію зараз використовує й іспанська компанія Silence. Вона добре відома на піренейському півострові своїми електробайками, а зараз нарешті представила свій перший сітікар S04.

Цікаво, що в новому електромобілі використовують батареї такого ж формату, як і на решті продуктів бренду. В той самий час, в Іспанії фірма вже має власну мережу зарядних станцій, яка здійснює й заміну акумуляторів на байках, тому заявлений запас ходу в межах 149 кілометрів можна вважати номінальною величиною. Виготовляти новий S04 розпочнуть наступного року, а за його найдешевшу версію доведеться викласти близько 15 000 євро.

 
Weez City-4

Розроблений французькою фірмою Weez компакт City-4 зараз представлений у вигляді передсерійного прототипу. Та попри цей статус автомобіль притягує до себе дуже багато уваги через його незвичний формат і низку функцій, яких немає у більшості сучасних (чи то майбутніх?) сітікарів.

Варто почати з того, що це перший у нашій добірці чотиримісний транспортний засіб. З його довжиною всього у 3 метри він вписується у клас міських компактів, та найголовнішою фішкою цього авто можна назвати привод на всі колеса. Тут використані 4 індивідуальні електродвигуни, — і це надає City-4 низку переваг. Однак за них доведеться заплатити зменшеним запасом ходу: лише 100 кілометрів. Але спочатку — викласти дилеру щонайменше 14 000 євро без урахування податків.

 
Mega e-Scouty

Ще один представник французького автопрому, компанія Aixam, нещодавно відновила про відродження бренду Mega, під яким раніше випускала декілька дуже цікавих авто. Першою новою моделлю цієї марки стане квадріцикл e-Scouty, який за своїм дизайном нагадуватиме сучасне електричне багі.

Вже очевидно, що характеристиками новий Mega e-Scouty навряд чи когось здивує. Під його обшивкою встановлений електричний двигун на 8 кінських сил, а в нижню частину кузова інтегрована акумуляторна батарея, якої за даними виробника вистачить на 75 кілометрів пробігу. Якщо додати до цього ще й ціну у 15 899 євро, можна дійти висновку, що новинка приречена на провал. Але не поспішайте завчасно ховати e-Scouty: компанія Aixam зараз тримає перше місце за продажем квадріциклів у Франції, і там добре знають як продавати таку продукцію.

 
e.Go e.Wave X

Ще один чотиримісний компакт цього разу представив німецький виробник e.Go. З довжиною у 3,36 метра він на 34 сантиметри коротший за, скажімо, Suzuki Ignis, але теж може вмістити чотирьох пасажирів. Як запевняє виробник, з комфортом!

Під підлогою e.Wave X встановлено блок акумуляторів на 30,1 кВт год, якого має вистачати на 163 кілометри пробігу, - і це трохи більше, ніж у більшості згаданих нині конкурентів. Але найцікавіше приховано під капотом: виробник обіцяє, що встановлюватиме туди двигун потужністю 117 кінських сил, що, з огляду на вагу (1300 кілограмів), може забезпечити e.Wave X непоганою динамікою. Втім, максимальну швидкість електромобіля буде обмежено на позначці 135 км/год, а його вартість без знижки за екологічність сягатиме рекордні 25 000 євро.

 
Microlino 2.0

Класичний компакт BMW Isetta багато хто з поціновувачів бренду вважає однією з найганебніших сторінок в історії. З усім тим виробники мікрокарів полюбляють цей формат: у світі вже можна знайти принаймні дві сучасних інтерпретації баварської класики, навіть якщо не рахувати різноманітні вироби невідомих китайських студій. Вже деякий час власну “Ізету” випускає німецька ElectricBrands, а нещодавно до неї приєдналась компанія Micro зі Швейцарії.

На відміну від решти виробників, швейцарці пропонують для Microlino 2.0 три акумуляторних батареї на вибір. Найменшої має вистачити на 95 км пробігу, середньої на 175, а найбільшої — аж на 230 км. В будь-якому разі максимальна швидкість становить 90 км/год. Виробництво новинки обіцяли розпочати ще у 2021 році, однак через постійні перебої з постачанням деталей старт масового виробництва щоразу переносять.

Найдешевші авто в Україні: повний привод, «автомат», турбомотор... Але не все одразу!

Зараз багато хто з виробників транспортних засобів буквально відкриває сегмент мікроавтомобілів, як то кажуть, з нуля. На відміну від колишньої Isetta, більшість сучасних проєктів — це батарейкові електромобілі. Звісно, є декілька проєктів на класичних ДВЗ, а ще один виробник якраз завершує розробку компакта, який працює на водневих паливних елементах. Втім, через брак спеціалізованої заправної інфраструктури цей проєкт навряд чи дістанеться каси.

Рейтинг нових електромобілів, які купували в Україні у вересні

Окрім невеликих проєктів від маловідомих європейських виробників, власні рішення є й в автокомпаній. Наприклад, 10 років тому французька Renault запропонувала легкий електричний Twizi, який навіть намагалися продавати в Україні. А Citroen у 2020 році викотила на розсуд спільноти електромобільчик Ami з двигуном на 8 кінських сил і літій-іонною батареєю, якої має вистачати на 70 кілометрів пробігу.

Усі нові електромобілі на AUTO.RIA
Предложение о продаже
Усі нові електромобілі на AUTO.RIA
от 523 800 грн до 6 673 493 грн

До слова, скоро новинка може з'явитись і на нашому ринку: хоч на офіційному сайті українського імпортера це авто ще не представлене, щонайменше один Citroen Ami до країни вже заїхав. Сподіваємося, імпортер не баритиметься з початком його продажів... хоч повірити в успіх подібних транспортних засобів на українських дорогах, зізнаємося, поки непросто. 

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Прокомментируйте первым

Добавить комментарий к статье

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми