debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
«Нульове розмитнення» на практиці. Як пригнати авто за новими правилами Назад

«Нульове розмитнення» на практиці. Як пригнати авто за новими правилами

Перший автомобіль, який завдяки нашим колегам пройшов «нульове» митне оформлення, отримав українські номерні знаки. Розкриваємо деталі як відбувався процес «пригону».

Закон №2142-ІХ, який тимчасово, на період воєнного стану, запроваджує ввезення більшості автотранспорту без мита, акцизу й ПДВ, набув чинності. Детально про те, що передбачено цими правилами, можна дізнатися у наших попередніх публікаціях, наприклад у питаннях й відповідях про «нульове розмитнення».

«Нульове розмитнення». Питання та відповіді щодо нового закону

Проте між теорією та практикою зазвичай буває певний розрив, тож аби дізнатися, як все відбувається (і чи відбувається в принципі), наші партнери, компанія West Auto Hub, погодилися стати першими, хто спробує ввезти авто за новими правилами. Оформити усі необхідні документи, спілкуватися з представниками митниці та сісти за кермо «свіжопригнаного» авто зголосилася директорка WAH, Юлія Риковська. Вона ж і поділилася з AUTO.RIA інформацією про те, як все відбувається на практиці.

Для експерименту на одному з польських «автокомісів» був придбаний легковик Mercedes-Benz C-Class, 2012 року випуску, з дизельним двигуном. Зауважимо, що автівка ця не з числа «аукціонних», тобто у комплектному та справному стані, з дійсним європейським техоглядом та страхуванням, повністю придатна до експлуатації та руху власним ходом. Також важливо те, що авто ввозилося для замовника в Україні.

Перший документ, який знадобився для початку усього процесу – нотаріальна довіреність від замовника для здійснення усіх необхідних офіційних кроків. Він же став першою витратою у розмірі 1000 грн.

Дістали черги на АЗС? Які електромобілі можна купити зараз, щоб не залежати від пального

Далі – кілька місцевих формальностей і авто вирушає на кордон. Перетнути який можна маючи експортну декларацію – документ, що підтверджує намір вивезти авто за межі Євросоюзу. Його можна оформити у будь-якого з місцевих митних брокерів, чимало офісів яких є по дорозі до прикордонного пункту пропуску. Ціна питання – близько 850 грн.

Перетин кордону відбувається «червоним коридором», тобто разом з вантажним транспортом («фурами»). Польська сторона оглядає авто, звіряє документи, «закриває» експортну декларацію, після чого вирушаємо на український КПП. Теж на «червоний коридор».

Нульове розмитнення. Як можуть змінитися ціни на авторинку?

Для того, аби надто довго не затриматися на українському пропускному пункті, варто потурбуватися про те, аби мати підготовлену попередню митну декларацію громадянина (ПДГ), з чим може допомогти вже український брокер, якому варто заздалегідь надіслати усі дані про автомобіль та його власника. ПДГ брокер реєструє на митниці за допомогою спеціальної програми, а тому, хто за кермом автівки, надсилає номер цього документа. Згідно з новим законом, на кордоні не потрібно здійснювати фінансове гарантування (вносити заставу у розмірі митних платежів), адже у графах «мито», «акциз» та «ПДВ» зазначаються нулі.

Нульове розмитнення. Якими можуть бути ціни на вантажні «буси»?

Після цього автомобіль покидає прикордонний КПП, однак митне оформлення поки не завершено. На момент проведення нашого експерименту ще не був готовий спрощений порядок розмитнення від Кабміну, за яким можна було б все зробити «одним махом» на кордоні. Тому «Мерседес» їде для закінчення усіх формальностей на один із митних постів Волинської митниці.

Наш брокер готує митну декларацію (уже не «попередню»), і автомобіль з усіма документами заїжджає у зону митного контролю. Важливо, що у «техпаспорті» нашого авто був зазначений стандарт «Євро-5», в іншому разі довелось би отримати довідку про відповідність ТЗ певному екостандарту ще до початку здійснення усіх митних формальностей.

Авто з Америки. Що та за скільки можна вибрати зараз?

Нарешті розмитнення автомобіля закінчено, він покидає зону митного контролю, а власник отримує «закриту» митну декларацію та «посвідчення митниці», яке дозволяє зареєструвати авто у СЦ МВС. Та перед цим слід здійснити сертифікацію транспортного засобу – ці вимоги залишились чинними. Щодо витрат: якщо скористатись послугами West Auto Hub, брокер обійдеться близько 3000 грн, сертифікація машини – 2500 грн.

Останній крок, який залишається у всій цій, на перший погляд, простій історії – державна реєстрація «свіжопригнаного» автомобіля. Послуги сервісного центру МВС (а також свідоцтво про реєстрацію та номерні знаки) обійдуться власнику у близько 800 грн, крім цього слід сплатити збір за першу реєстрацію до Пенсійного фонду, розмір якого становить від 3 до 5 відсотків від митної вартості транспортного засобу. Все – «Мерседес» з українськими номерними знаками, а «нульове розмитнення», що доведено на практиці – працює.

Однак не все настільки просто, та не зовсім «нуль». Сумарні витрати становили трохи більше за 8 тисяч гривень, це без урахування збору у ПФ за першу реєстрацію ТЗ та оплати послуг (і компенсації її приватних витрат на проїзд, пальне, проживання і т.д.) «гонщиці», яка ввозила згаданий автомобіль. Зрозуміло, що ці витрати також доведеться включити до загального кошторису коли здійснюватиметься комерційне замовлення автомобіля. Або ж пробувати здійснити все самотужки, хоча цілком уникнути витрат за низку супровідних послуг так чи інакше не вдасться. 

Загалом же, якщо ви не ввозитимете авто самостійно, а це робитиме хтось за вас на комерційній основі, залежно від автомобіля, його місця розташування у ЄС, місцевих особливостей окремо взятої країни щодо страхування, знімання з обліку авто та інших подібних моментів, до ціни «там» слід додати приблизно від $1000, часом й більше, щоб отримати фінальну ціну «тут». Це якщо говорити про автівки ціною до $8...10 тис.

Перший автомобіль з «нульовим розмитненням» ввезено. Чи змінить це ціни на ринку?

Зрештою, хоч механізм розмитнення залишився фактично «старий», багатоетапний та доволі заплутаний, однак основні податки, а це мито, акциз та ПДВ, все ж дорівнюють нулю. Що непогана допомога тим, у кого зараз є гостра потреба в автотранспорті – легковому чи вантажному, мотоциклі чи автобусі. А також добре те, що на ділі доведено, що цей тимчасовий механізм таки працює.

Все буде Україна! Перемога близько!

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Комментарии (6)

Добавить комментарий к статье
Vova | 16:33, 15 апр. 2022

Всі так цього чекали але не за таких умов. Наразі популярні буду бензинові малолітражки

Юрiй | 15:21, 17 апр. 2022

На фото в статье указана не нулевая разтоможка.

Валентин | 17:30, 17 апр. 2022

Думаю что, ещё долго нам до Грузии

Николай | 08:57, 01 мая 2022

Как пригнать Барыги знают лучше вас .Запретить етот закон и росрешить только тем лицам которие именно по страдали в етой войне а не БАРЫГАМ Волинским обл. Львовским обл Ровенской обл и так дал в плоть до Житомирской и Винницкой обл..

Николай | 09:35, 01 мая 2022

А зачем етот закон приняли БАРЫГИ только наживаются не какил простым людям ето не помогает также и те которые остались без авто которые роз бомбленые и сгорели. Надо зделать так что бы БАРЫГА НЕ СМОГ РОЗТАМОЖИТЬ ПО НУЛЕВОЙ РОСТАМОЖКЕ. Такую ростаможку надо делать для тех кто потерял машину в областях где идурт интенсивные бои а не там где БАРЫГИ ХОДЯТ ПО РЕСТОРАНАМ И ШАШЛЫКАМ.

igor | 15:21, 07 мая 2022

Для кого зробили цей закон?

Добавить комментарий к статье Читать все комментарии (6)

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми