debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
В Україні пропонують встановити нові «плаваючі» ціни на державні послуги для автомобілістів Назад

В Україні пропонують встановити нові «плаваючі» ціни на державні послуги для автомобілістів

Зареєстровано законопроєкт, у якому вартість адмінпослуг з видачі водійських посвідчень та реєстрації автотранспорту буде прив’язна до розміру прожиткового мінімуму. Якими будуть нові ціни?

Нещодавно у Верховній Раді був зареєстрований проєкт закону, який отримав номер 8193, з доволі довгою назвою «про внесення змін до деяких законів України щодо плати за послуги у сфері державної реєстрації транспортних засобів та допуску до керування транспортними засобами». З чого стає зрозуміло, що ціни на певні державні послуги для автомобілістів пропонують переглянути.

Насамперед варто дізнатися чому парламентарі взялися переглядати цінову політику у цій сфері. У пояснювальній записці до документа наведено кілька аргументів, зокрема – ціни на адмінпослуги не змінювалися понад 10 років, за цей час істотно зросли витрати на їх надання – на понад 300 відсотків, що й змушує їх переглянути, аби привести у відповідність до фактичних витрат.

Які недорогі авто для міста від $4000 можна купити зараз?

Як пропонують встановити нові ціни? Автори законопроєкту вирішили замість фіксованих тарифів використати прив’язку вартості адмінпослуг до розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого на 1 січня поточного року. Ціна кожної окремої послуги визначатиметься як коефіцієнт (множник) від РПМ. При цьому варто підкреслити два важливих моменти: нові тарифи зазначені не як фіксовані, а як граничні (максимальні), тобто теоретично можуть бути й меншими, та другий – до ціни включено вартість бланків документів і номерних знаків для відповідних послуг.

Скільки може коштувати отримання посвідчення водія чи реєстрація автомобіля, якщо цей проєкт стане законом? Для розрахунків ми узяли значення РПМ для 2023 року (2684 грн), й кілька основних послуг, які надаються у сервісних центрах МВС для автомобілістів:

Звільнення від сплати за ці послуги передбачено для учасників війни, осіб з інвалідністю внаслідок війни, та для учасників бойових дій.

Водночас слід зазначити, що запропонований принцип встановлення тарифів потребуватиме окремого врегулювання щодо нещодавно анонсованого запровадження електронних документів (яким чином від вартості адмінпослуги відняти вартість бланка, який не видаватиметься?). Також невідомо, як розрахувати вартість адмінпослуги, якщо номерні знаки власники купуватимуть окремо (є законопроєкти, у яких передбачено саме такий варіант), адже їхню вартість запропоновано включити до загальної суми.

Какие электромобили можно купить в Украине сейчас и сколько они стоят?

Щодо фактичної зміни цін – за перереєстрацію автомобіля новий максимальний тариф становитиме близько 800 гривень (без вартості експертного дослідження), що не надто далеко від зазначених 830 гривень на сторінці ГСЦ МВС зараз. Зростуть тарифи на послуги, пов’язані з видачею водійського посвідчення – зараз ціни на них коливаються від 269 до 295 грн, а за пропозицією з проєкту зростуть до 400-800 грн. Також помітно збільшаться витрати кандидатів у водії за складання іспитів – зараз це коштує 25 грн, (ймовірно – найменший тариф у світі), за запропонованими тарифами доведеться викласти до 940 грн за «теорію» та «практику» разом.

Готові підбірки автомобілів на будь-який смак, гаманець та потреби
Що купити?

Нагадаємо, що все описане стосується проєкту, який наразі має статус зареєстрованого у ВР, та переданий на розгляд у профільні комітети. Щоб стати законом, він має пройти усі передбачені регламентом процедури й отримати відповідну кількість голосів нардепів під час голосування у сесійній залі. І навіть після цього відведено 6 місяців на введення його в дію.

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Комментарии (2)

Добавить комментарий к статье
Евгений | 19:06, 20 нояб. 2022

Все для людей...

Василий | 17:38, 28 нояб. 2022

И всё как у людей)

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми