debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Самостійна реєстрація авто онлайн: як це відбуватиметься? Назад

Самостійна реєстрація авто онлайн: як це відбуватиметься?

Що нового може дати автомобілістам перереєстрація транспорту в електронному кабінеті водія (або додатку «Дія»), хто цим може скористатися, а хто поки ні, та про те, які державні служби все ж доведеться відвідати.

Невдовзі, у середині грудня цього року, набудуть чинності кілька постанов Кабінету Міністрів, які передбачають переведення низки послуг з реєстрації автотранспорту онлайн. Оскільки опубліковані офіційні тексти цих документів, ми вивчили їх, та готові розкрити суть запропонованих нововведень.

Які послуги стануть доступні онлайн?

Самостійно (лише двічі відвідавши державні установи), можна буде здійснити перереєстрацію автотранспорту, або, простішими словами – переоформити авто на нового власника після його продажу, за допомогою державних онлайн-сервісів.

Хто зможе перереєструвати авто онлайн?

Поки така можливість передбачена лише для фізичних осіб, власники автотранспорту юридичні особи надалі користуватимуться звиклим механізмом переоформлення автомобілів в СЦ МВС.

Какие электромобили можно купить в Украине сейчас и сколько они стоят?

Які транспортні засоби можна буде перереєструвати онлайн?

  • Легкові автомобілі
  • Мотоцикли
  • Мопеди

При цьому є ще деякі обмеження – це має бути перший продаж такого транспортного засобу в році, при якому не сплачується податок від такої операції. Можливо, згодом з’явиться можливість переоформлювати й ті авто, які оподатковуються (другий, третій та наступні продажі у році), однак для цього повинен бути реалізований механізм підтвердження оцінки ринкової вартості ТЗ та сплати податку таким чином, щоб ця операція відразу відображалася в електронному кабінеті водія або у додатку «Дія».

З цієї ж причини до переліку ТЗ, які поки (принаймні згідно з текстами оприлюднених документів) неможливо перереєструвати онлайн, потрапляють вантажівки та автобуси, бо за їхній продаж, навіть перший протягом календарного року, потрібно сплачувати певний відсоток від їхньої вартості.

Які недорогі авто для міста від $4000 можна купити зараз?

Коли перереєстрація онлайн може не відбутися?

Передбачено низку випадків (доволі стандартних та зрозумілих), коли у послузі з перереєстрації автомобіля за допомогою дистанційних електронних засобів може бути відмовлено. До таких належать виявлені факти перебування ТЗ або його власника у розшуку, наявність інших обтяжень щодо відчуження машини, якщо власник не має зареєстрованого місця проживання, у разі спроби внесення неправдивих даних в систему.

Чи доведеться їхати до експертів?

Так, замість огляду авто працівником сервісного центру, доведеться отримати експертний висновок, який раніше був лише опцією за рішенням власника.  Здійснити його дистанційно при продажу автомобіля неможливо – машина має бути оглянута спеціалістами Експертної служби МВС. При цьому провести це дослідження можна у будь-якому зручному представництві уповноваженої Експертної служби МВС, а отриманий висновок (звісно, якщо з автівкою все гаразд) буде дійсний протягом 10 діб. Послуга платна.

Відтепер для продажу авто потрібен висновок експерта. Що це значить на практиці?

Чи доведеться відвідувати сервісний центр МВС?

Хоч більшість етапів й перенесена в онлайн формат, відвідати СЦ таки доведеться – щоб здати документи попереднього власника, та отримати нове (своє) свідоцтво про реєстрацію, а також номерні знаки. Навіть якщо обрати варіант з лише електронним «техпаспортом», та залишити «старі» номерні знаки, що передбачено вже в іншій постанові, здати СПР попереднього власника все ж потрібно. При цьому  передбачено, що приймання та видача документів, оформлених онлайн, має відбуватися без попереднього запису до СЦ та поза чергою.

Як перереєстрація авто онлайн виглядатиме поетапно?

  1. Відвідати Експертну службу МВС, отримати висновок на ТЗ.
  2. Скористатися електронним кабінетом водія або додатком «Дія», обравши відповідну послугу; заповнити потрібні форми, ввести дані нового власника.
  3. Ви та покупець за допомогою електронних підписів підписуєте договір купівлі-продажу.
  4. Далі усі електронні документи потрапляють у сервісний центр МВС, де їх фізично перевірить уповноважений працівник.
  5. У разі схвалення електронної заяви та інших документів, ви отримаєте сповіщення про це, та електронну версію свідоцтва про реєстрацію в «Дії».
  6. Відвідати сервісний центр МВС, здати «старі» документи та номерні знаки, отримати нові, на своє ім’я.

Послуга буде доступною 365 днів та 24 години на добу?

Наразі невідомо, оскільки попри те, що електронний кабінет та «Дія» справді працюють 24/365, документи мають пройти фізичну перевірку, яка виконується людиною, працівником СЦ МВС. Якщо ці перевірки здійснюватимуться лише у робочі години СЦ – тоді, відповідно, доведеться чекати поки не з’явиться вільний працівник, який візьметься опрацьовувати вашу заяву. Якщо ж буде налагоджена робота чергових працівників, нехай не цілодобова, але принаймні у вихідні дні СЦ (зараз це неділя та понеділок) – тоді доступність послуги у часі розшириться, й підвищиться оперативність її виконання.

Універсали за $8000. Які можна купити зараз?

Чи скасовується звиклий шлях оформлення ТЗ у СЦ МВС?

Ні, описаний варіант - опція, якою можна користуватися на власний вибір. Хто з якихось міркувань не довіряє новітнім технологіям, чи полюбляє паперові документи й «мокрі» печатки - може записуватися на відвідування сервісного центру та здійснювати перереєстрацію автомобіля так, як це відбувається зараз.

Коли це все запрацює, і чи запрацює саме так?

Теоретично, тобто так, як передбачено законодавством, уже в середині грудня українські автомобілісти мали б отримати можливість переоформлювати онлайн перелічені вище транспортні засоби. Сподіваємось – так воно і буде, і ніщо не зашкодить впровадженню цього доволі цікавого кроку щодо спрощення отримання державних послуг. Однак, часом буває так, що на практиці деякі цілком хороші ідеї можуть бути реалізовані не зовсім у тому вигляді, як їх уявляли ініціатори. Тож побачимо, як усе це запрацює буквально через кілька тижнів.

Готові підбірки автомобілів на будь-який смак, гаманець та потреби
Що купити?

Залишаються відкритими питання щодо перенесення в онлайн-формат цих же послуг для юридичних осіб, здійснення першої реєстрації автотранспорту після розмитнення, нових авто, а також вживаних, при продажу яких слід сплачувати податок від їхньої вартості. Проте – це плани на майбутнє, які, маємо надію, теж з часом будуть реалізовані. Поки ж чекаємо на запуск першого етапу, описаного у цьому огляді, й неодмінно спробуємо скористатися ним самі, щоб поділитися враженнями з розробниками, та, звісно, користувачами AUTO.RIA.

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Комментарии (19)

Добавить комментарий к статье
Сергей Алексеевич | 17:29, 03 дек. 2022

Чергова дурня.Який може бути експерт?Це відвертий корупційний крок.Як що ви валаєте,що техогляд вимагає Евросоюз.то експерта при перереєстрації в Європі не має.Чому він повинен бути в Україні?

Виктор | 11:20, 04 янв. 2023

Бо в них ще не виходить дерти бабло за повітря. Тому поки ще далі деруть за експертизу.

Олег Петрович Гуцман | 17:57, 03 дек. 2022

Чергова бредятіна від проффессіоналів

Евгений | 18:06, 03 дек. 2022

А куда бегунков девать? Сейчас с их помощью перерегистрации занимает максимум 3 часа. Ваша электронная очередь ( якобы созданная против коррупции) - полная ерунда!!! Сейчас ещё и с (Дия) тупняк начнётся. ... Все для людей...

Ярослав Славік | 14:10, 05 дек. 2022

на даний момент триває перереєстрація до 60 хв. Тернопільщина і без бігунків.

Сергей | 18:22, 10 дек. 2022

Постійно дивлюся на тих людей які платять бігункам від 1500 грн + і нерозумію нафіга???? Зареєструвався онлайн і поойшов все за 3-4 години це в Черкасах. Це з цієї серії Чому бідний бо дурний- чому дурний бо бідний

Oleg Mack | 01:09, 15 дек. 2022

У Рівному минулої суботи (запис онлайн) заїхав в СЦ для реєстрації і виїхав вже на нових номерах рівно через дві години. Без рішал- бігунків.

Виктор | 20:16, 24 дек. 2022

У Звенигородці до 60 хв. часу займало

вадим | 19:47, 03 дек. 2022

бред!!!

Yurii | 21:20, 03 дек. 2022

О це так онлайн) Медаль i премію автору таких змін. Залишилось відкріпний з воєнкомату і підтверження з ВЛК Хто цей мученик який ризикне цим скористатись?В кого скiльки вільного часу? Чергова пустота під гаслом :Еггееей.... Чергове нічого для пересічного громадянина ????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Гость | 20:17, 04 дек. 2022

А эксперта что бы пройти придется забашлять и висеть пол дня в очереди???????????

Олександр Сергійович | 11:28, 10 дек. 2022

Маячня!!!! Залиште все як є!!!

Володимир | 13:35, 14 дек. 2022

Дурня повна! Нехай би все так і працювало б! Хочете зробити он-лайн? Зробіть як опцію! Тільки для чого ламати і так нормальну процедуру?! Чергове "покращення"...

Роман Зиновьевич Бандура | 17:55, 14 дек. 2022

Хто в курсі, якщо людина за кордоном, чи може вона таким чином продати авто, яке зназодиться в Україні???

Федор Анатолійович Сафанюк | 00:59, 14 янв. 2023

А чому б ні?

Роман Зиновьевич Бандура | 10:00, 19 дек. 2022

Пілкажіть, чи можна продати авто онлайн, через дію, якщо власник за кордоном і не в змозі відвідати сервісний центр

Адам | 10:45, 19 дек. 2022

Спочатку треба щоб послуга запрацювала, бо поки це лише законодавча можливість.

Владимир Куценко | 18:43, 24 дек. 2022

Зручно, власник в іншому кутку країни через дію підписав договір і тобі не потрібно кататись шукать сервісний центр ставати в чергу домовлятись з власником чи зможе бути присутнім. Но є багато перешкод наприклад у власника не відображається тех паспорт в дії, як буди тоді?

nazar | 21:19, 27 дек. 2022

Як для покупця експерт це обов'язково щоб оберегти себе від шахраїв ( перебитих номерів кузова і т п). 270 грн потім не врятують від купівлі кота в мішку

Добавить комментарий к статье Читать все комментарии (19)

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми