debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Електромобілів пропонують удвічі більше. А що з цінами? Назад

Електромобілів пропонують удвічі більше. А що з цінами?

Чи є електромобілі, які зараз можна купити дешевше?

Звикла кількість пропозицій про продаж електромобілів з пробігом на AUTO.RIA, яку можна було спостерігати кілька років поспіль – близько 2…2,5 тисячі. Зараз оголошень з такими авто понад 5 тисяч, тобто удвічі більше, ніж зазвичай.

Зростання кількості пропозицій насправді спричинено не лише тимчасовими труднощами з доступністю електроенергії. Спочатку, влітку, під час дефіциту пального на АЗС, а потім збільшення цін на нього, автобізнес відреагував на зростання попиту на електромобілі розширенням пропозиції. На той час виглядало так, що такий вид транспорту дасть цілковиту незалежність від бензину чи дизпального, а кілометр пробігу залишався дешевшим навіть у порівнянні з легковиками, обладнаними газобалонними установками.

Скільки потрібно часу, щоб продати автомобіль в Україні?

Друга хвиля збільшення числа оголошень почалася восени, після перших масованих ракетних ударів терористів по українській енергосистемі, що призвело до аварійних відключень споживачів. Відповідно, стало складніше заряджати електроавто у зручний час, тож частина власників, попри всі переваги такого транспорту, вимушена повертатися до машин з двигунами внутрішнього згорання.

Врешті ці обставини вплинули на формування цін продавцями електромобілів з пробігом, й очевидно, що у бік їх зниження. Оскільки ми регулярно досліджуємо цей сегмент, ми порівняли початкові ціни на найпопулярніші вживані електромобілі в Україні, які були зафіксовані на початку осені, з тими, які є зараз (у грудні 2022 р.). Під «початковими» цінами слід розуміти суму, достатню на купівлю авто тієї чи іншої моделі на ходу, зареєстрованого в Україні, без видимих пошкоджень та заявлених власником в описі значних дефектів.

Електричні кросовери з пробігом. Які та за скільки можна купити зараз?

Оскільки електромобілів хоч і небагато, та все ж вони різні (зокрема – за ціною, яка може сягати від 5 до 200+ тисяч доларів), цей огляд ми поділимо на три частини, до кожної з яких візьмемо по кілька представників для кожного сегмента. А в кінці тексту ще й розмістимо інфографіку з 15 найпопулярнішими електромобілями на нашій «вторинці».

Бюджетні електромобілі

Сюди потрапляють моделі, які купують насамперед задля економії коштів, а всі інші переваги, на кшталт «еко», тихого ходу та коробки-«автомат» (тобто керування авто так само як з «автоматом»), відносяться нехай до приємних, та все ж другорядних бонусів.

Найяскравіший представник цього підсегмента – Nissan Leaf, водночас наймасовіша модель в парку «електричок». Під час паливної кризи за таке авто перших років випуску (від 2010) у стані «добряче вживане», не виключено, що й після роботи на таксі, з батареєю яка зберегла хоча б 50% свого ресурсу просили не менше 8-9 тисяч доларів. Варіанти у кращому стані, з невеликими пробігами й без надмірних пошкоджень, отриманих до аукціону, коштували ще більше – за «живого» «Ліфа» просили не менше 13…15 «умовних». А що зараз? Починаються запити продавців з суми близько $6500, і це ще без торгу. А більш-менш пристойні варіанти можна відшукати вже за $10-11 тисяч.

Які електромобілі з пробігом найпопулярніші в Україні? Підсумки листопада

Ще одна модель з цієї групи – Volkswagen e-Golf, який якраз набув популярності на піку дефіциту пального. Влітку на таке авто слід було підготувати не менше $14-15 тисяч, тепер вистачить й $12500. За невеликий Renault ZOE «на старті» зараз просять від $9700, що на 300 доларів менше, ніж було до стрибка кількості оголошень з електрокарами. Подібна ситуація і з BMW i3, який за показником «ціна від» зараз скинув $600, й коштує від $12400.

Бюджетні електроавто на AUTO.RIA

Чому так? Попри те, що ціни на окремі авто справді знизилися, також слід враховувати розширення пропозиції – під час літнього ажіотажу на «електрички» насамперед купували дешевші варіанти, так вже влаштований ринок, відповідно зростали мінімальні й середні ціни. Тепер же ці авто повертаються у продаж, й усі процеси відбуваються навпаки. Збільшення пропозиції раніше купленими найдоступнішими електромобілями призвело до появи недорогих варіантів на ринку, й, своєю чергою, до зниження середньостатистичних цін.

Верхній ціновий сегмент електромобілів

Якщо до «бюджетників» наразі можна зарахувати порівняно небагато моделей, хоч кількісно на ринку та в парку їх чимало, то серед представників верхнього цінового сегмента різноманіття моделей ще те: тут представлені мало не всі світові виробники, бодай однією чи двома автівками, з цінами на нові такі авто від $50 000 й далі, часом значно – удвічі чи утричі вище.

Хто переважно купує такі електромобілі? Цю групу покупців можна назвати «техно-фани», тобто економія тут явно не на першому місці (ще раз погляньте на ціни), їм важливо першими отримати у свої руки найновіші технологічні рішення, авто, насичені електронікою, часом стильні, і часто з непоганими динамічними характеристиками. Зазвичай і з запасом ходу у цій групі немає значних проблем – 300-400 кілометрів «від розетки до розетки» впевнено долають більшість представників цього підсегмента.

Електроавто для техно-фанів

Про які моделі будемо говорити тут? Для прикладу візьмемо дві автівки від Tesla й один Chevrolet, той, котрий Bolt EV. Усі ці авто перебувають у групі «$20+», й усі вони не надто скинули в ціні – 200-400 доларів. Що як для даної цінової групи навіть менше, ніж запас для «торгу біля капота».

Какие электромобили можно купить в Украине сейчас и сколько они стоят?

Чому так? Подібні авто не купують поспіхом, та й взагалі для українського вторинного авторинку за ціною згадані чи подібні моделі далеко за межами мас-маркету. Відповідно, такі машини й не надто поспішно продають – часто вони бувають другими чи третіми у сімейному автопарку, що значить, є варіанти з ДВЗ, якими можна користуватися, поки електрика подається за графіками, які ніколи не збігаються з дійсністю. А ще – запас ходу, про який ми згадували – 300-400 кілометрів вистачає для щоденних міських поїздок на кілька днів, протягом яких вдасться віднайти увімкнений швидкісний чарджер, навіть коли електромобіль ваш єдиний транспортний засіб. Що в підсумку й не створює передумов для значного зменшення цін у цій групі.

«Майже нові» електромобілі

Нехай вас не збиває з пантелику назва розділу. Річ у тім, що по іншому їх назвати складно – згідно з чинними правилами, авто, яке мало першу реєстрацію у будь-якій країні, або наземний пробіг понад 6000 кілометрів, вважається вживаним. І у такому статусі їх продають у нас, переважно автодилери. Тому й розглядатимемо їх у темі про авто з пробігом, під назвою групи «майже нові».

Які моделі потрапляють до цього підсегмента? Кросовери Volkswagen ID.4, за який зараз просять від $33000, що на $1900 менше, ніж було влітку, Tesla Model Y (від $42000, -$1000), та Honda M-NV (від $25500, -$700), а також подібні авто, часто призначені для внутрішнього китайського ринку.

«Майже нові» електроавто на AUTO.RIA

Окрім того, що у продажу ці моделі з’явилися буквально рік-два тому, спільне між ними ще те, що ціни на них стали помітно меншими. Чому так, якщо фактично вони мають усі ті самі риси, що й електромобілі з попереднього розділу? У цьому випадку ключову роль відіграє те, хто продає ці автомобілі. Переважно такі «майже нові» реалізовують представники автобізнесу, які не належать до офіційних імпортерів, однак їм це не завадило налагодити постачання згаданих моделей до України. Проте пропозиція, яка істотно зросла, не могла не вплинути на продажі – вони уповільнилися. Відповідно частина таких дилерів приймає рішення надати знижку, щоб вивільнити «заморожені» в електромобілях гроші, й вкласти їх у товари з вищою ліквідністю.

На слайді видно, що початкові ціни на практично усі популярні електромобілі знизилися. Без змін та навіть з подорожчанням є лише дві моделі, KIA Soul EV та Fiat 500e. Це пояснюється порівняно невеликою кількістю їх у продажу та певною «нішовістю» кожної з них.

Загалом щомісяця в Україні, за інформацією з відкритих даних ГСЦ МВС, купують близько 2 тисяч легкових електромобілів з пробігом, при цьому, нагадаємо, пропозиція з ними лише на AUTO.RIA більш ніж удвічі перевищує попит. Можливо, це не надто втішні новини для тих, хто зараз планує продавати електрокара – таким автомобілістам слід запастися терпінням й дочекатися нормалізації ситуації з електропостачанням.

Всі електроавто на AUTO.RIA

Натомість для тих, хто обмірковував купівлю авто на батарейній тязі, зараз вдалий час аби втілити таке рішення на практиці. Особливо, якщо у полі зору були бюджетні електромобілі, або ж ті, які належать до групи «майже нових».

Готові підбірки автомобілів на будь-який смак, гаманець та потреби
Що купити?

Бажаєте першими дізнаватися про реалії українського авторинку, найпопулярніші моделі на ньому, зміни законодавства та отримувати іншу корисну інформацію – підписуйтесь на пріоритетне отримання новин від AUTO.RIA за допомогою зручного для вас каналу, й не пропустите жодного важливого повідомлення!

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Прокомментируйте первым

Добавить комментарий к статье

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми